assalamualaikumm, hallo hallo. .
salam Ramadhan yg ke 21. . hew..hew...
bape ary je lagi kita nk raya kan. . huhu...
seperti kebiasaan setiap tahon, akak kepochi dengan rajinnya membuat biskut raya dgn my mum. .yelar tak kan nak buat dgn ayah pulak..
-~ biskut pertama di beri nama Biskut Coklat puteh ~-
**apa...?? nak resepi...?? jom tgk gambar dulu...
biskut coklat putih...
taraaaaa....nyummmn....nyummmm..
bahan-bahan nak buat biskut lagi, banyak jeniss woooo...
tengah bakar,...
Biskut Mazolaa....
biskut coklat putih
Bahan A :
200 gm tepung gandum
1 sudu besar serbuk koko
Bahan B :
2 cawan nestle Honey Gold- kisar halus
100 gm coklat masakan putih - dicincang
100 gm kismis
100 gm walnut - cincang
250 gm majerin atau mentega
100 gm gula kastor
2 sudu kecil nescafe - larut dgn air
2 sudu kecil air
1 1/5 cawan nestle cornflakes - diramas kasar
cara-caranya :
1. Ayak bahan A. Masukkan nestle honey gold, cincangan coklat putih, kismis, walnut. Ketepikan.
2. pukul mentega, gula dan campuran nescafe hingga sebati, Kaup dan balikkan bahan A gaul hingga menjadi doh yg lembut
3. Ambil 1 sudu kecil adunan dan jatuh kan di dalam cornflakes, golek-golekkan hingga rata
4. letak di atas dulang yg telah dilaser dan jarakkan utk biskut menjadi kembang
5. bakar dalam ktuhar bersuhu 180oC selama 12-15 minit atau hingga kekuningan. .
~~selamat mencuba..~~
No comments:
Post a Comment