ni nak share pasal sardin dalam tin, Sardin atau nama komersial dia. .
[] TRIVIA SARDIN []
--sah la diperbuat daripada ikan yang bernama sardin, dia ada dua orang adik beradik yang lain iaitu, mackerel dan tuna. .
-- mengandungi omega 3 yang bagus utk otak anda, mengandungi 2 kali kalsium berbanding susu, dan menawarkan badan anda dengan zat besi, fosforus, vitamin b, magnesium, zink, dan kumprum. .
sardin kari
1 tin besar sardin
3 -4 biji bawang merah
3 -4 biji bawang merah
1 labu bawang besar ( saiz sederhana ) – dihiris
2 ulas bawang putih ( dihiris ),3/4 inci halia ( di hiris )
1/2 cawan santan ,1 cawan air ( atau lebih )
2 sudu makan serbuk kari,1 sudu makan serbuk cili
sedikit daun kari, garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
sedikit daun kari, garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
Cara penyediaan
1. Tumis bahan hiris dan daun kari dengan sedikit minyak masak hingga wangi.
2. Masukkan serbuk kari dan serbuk cili yang telah di bancuh dengan sedikit air terlebih dahulu, kacau rata.
3. Masukkan air, santan, dan sardin. Kacau seketika dan masak hingga kuah tadi agak pekat sesuai dengan citarasa masing2.
4. Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan dengan roti arab atau nasi panas. .
2. Masukkan serbuk kari dan serbuk cili yang telah di bancuh dengan sedikit air terlebih dahulu, kacau rata.
3. Masukkan air, santan, dan sardin. Kacau seketika dan masak hingga kuah tadi agak pekat sesuai dengan citarasa masing2.
4. Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan dengan roti arab atau nasi panas. .
**sesuai dimakan pada time sahur dan berbuka.. :D
No comments:
Post a Comment