minggu lepas mak ak teringin nak makan karipap,
so kitaorang berdua decide nak buat karipap sendiri,
kalau beli kat gerai-gerai tak puas makan,
4 bijik singgit mana cukupp. .
kalau buat sendiri , sepuloh bijik ak boleh makan. . wottt! okeytaktipu
meh sini! mak nak ajar cara buat karipap, nanti bakal suami boleh merasa air tangan sendiri. . ok, jom tgk cara-cara bergusti dengan karipap. . bhahahha...
*actually ak belum pernah buat entry pasal resepi kan, ??
ok, untuk yg kali pertama resepi karipap , ok la tu kan. .
Bahan-Bahan doh:
-Tepung gandum ( setengah kilo )
-Minyak masak ( yg dipanaskan )
-Mentega ( dua sudu )
-Air suam (sedikit )
Cara-cara:
* masukkan tepung gandum dalam mangkuk or suka aty bekas apa pun
* masukkan sedikit minyak yg di panaskan dan mentega, serta air
* dan uli sehingga menjadi doh yang kental. .
Bahan-Bahan Inti :
- Bawang putih 3 ulas ( tumbuk )
- Bawang besar 1 ulas ( tumbuk )
- Ayam or daging dicincang jangan ikan sudahh
- Rempah kari daging Babas or suka aty cap apa pun
- garam & gula secukup rasa
- Ubi keledek 2 biji yg sedang sedang saja besarnya
Cara-cara :
* tumbuk bawang besar n bawang putih yg di kisar
* masukkan isi ayam/ daging yg dicincang halus halus
* masukkan serbuk rempah yg di campurkan dgn sedikit air
* tumis sehingga masak rempah tersebut
* masukkan ubi keledek yg di potong dadu
* masukkan garam & gula secukup rasa
* masukkan air dan masak lah sehingga kering
Jadi cam ni Inti
taraa!! nampak tak yg bahagian tepi tu, ?? =_= tak bape cantik kan
buat jadi cam ni, kelim jer. .
lebih jelas
terkoyak, minyak terlebih. . ( akan jadi keras ) cacat sikit
setelah digoreng! memang la tak kan rebus pulakkk. .
banyak jugak kita dapat kalau buat karipap dengan setengah kilo tepung, dalam 50 bijik cam tu, depends acuan karipap yg korang guna. .
aku guna ni yg kecik, so comel-comel macam ak jer. .
Tak goreng semua pun xpe, korang boleh simpan dalam freezer then bila-bila masa jer boleh goreng. .
~ Selamat Mencuba ~
: daripada beli baik buat sendiri lagi puas hati :
trade mark chep aida :)
No comments:
Post a Comment